Τι είναι η Κολοστομία

H κολοστομία είναι μια χειρουργική επέμβαση για την εκτροπή ενός άκρου του παχέος εντέρου (μέρους του εντέρου) μέσω μιας τομής, στην κοιλιακή χώρα.

Το άνοιγμα ονομάζεται στομία. Ένα σακουλάκι μπορεί να τοποθετηθεί πάνω στη στομία για να συλλέξει το εντερικό περιεχόμενο (κόπρανα).

Μια κολοστομία μπορεί να είναι μόνιμη ή προσωρινή.

Πότε απαιτείται κολοστομία

Μια κολοστομία μπορεί να χρειαστεί εάν, ως αποτέλεσμα ασθένειας, τραυματισμού ή προβλήματος με το πεπτικό σύστημα, δεν μπορουν να περάσουν κόπρανα μέσω του πρωκτού.

Μπορεί να γίνει κολοστομία για τις εξής νόσους:

 • καρκίνο του εντέρου
 • νόσο του Crohn
 • εκκολπωματίτιδα
 • πρωκτικό καρκίνο
 • καρκίνο του κόλπου ή καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
 • ακράτεια του εντέρου
 • νόσο του Hirschsprung

Η κολοστομία χρησιμοποιείται συχνά μετά την απομάκρυνση ενός τμήματος του παχέος εντέρου και όταν το έντερο δεν μπορεί να συνδεθεί στον πρωκτό.

Αυτό μπορεί να είναι προσωρινό και να ακολουθείται από μια άλλη ενέργεια για την αναστροφή της κολοστομίας αργότερα, ή μπορεί να είναι μόνιμη.

Πώς γίνεται μια κολοστομία

Μια κολοστομία διεξάγεται υπό γενική αναισθησία, χρησιμοποιώντας είτε:

 • ανοικτή χειρουργική επέμβαση (λαπαροτομία) – όπου γίνεται μακρά τομή (τομή) στην κοιλιά για πρόσβαση στο παχύ έντερο
 • λαπαροσκοπική (χειρουργική επέμβαση κλειδαρότρυπας) – όπου ο χειρουργός κάνει αρκετές μικρότερες τομές και χρησιμοποιεί μια μικροσκοπική κάμερα και χειρουργικά εργαλεία για την πρόσβαση στο παχύ έντερο

Γενικά, η χειρουργική επέμβαση κλειδαρότρυπας είναι η προτιμώμενη επιλογή, επειδή η ανάκαμψη είναι ταχύτερη και ο κίνδυνος επιπλοκών είναι χαμηλότερος.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι κολοστομίας:

 • κολοστομία βρόγχου
 • τελική κολοστομία.

Η τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί θα εξαρτηθεί από την συγκεκριμένη περίπτωση.

Μια κολοστομία βρόγχου χρησιμοποιείται συχνά εάν η κολοστομία είναι προσωρινή, καθώς είναι ευκολότερο να αντιστραφεί.

Κολοστομία βρόγχου

Σε μια κολοστομία βρόγχου, ένας βρόγχος του παχέος εντέρου τραβιέται έξω, μέσα από μια τομή στην κοιλιά. Ο βρόγχος ανοίγει και είναι ραμμένος στο δέρμα για να σχηματίσει ένα άνοιγμα που ονομάζεται στομία.

Η στομία έχει δύο ανοίγματα που βρίσκονται κοντά. Το ένα συνδέεται με το λειτουργικό μέρος του εντέρου, όπου τα απόβλητα φεύγουν από το σώμα.

Το άλλο άνοιγμα συνδέεται με το «ανενεργό» μέρος του εντέρου, οδηγώντας στο ορθό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια συσκευή στήριξης (γέφυρα) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συγκρατήσει τον βρόγχο του παχέος εντέρου στη θέση του. Συνήθως αφαιρείται μετά από μερικές ημέρες.

Τελική κολοστομία

Με μια κολοστομία στο τέλος, το ένα άκρο του παχέος εντέρου τραβιέται μέσα από μια περικοπή στην κοιλιά και ράβεται στο δέρμα για να δημιουργήσει ένα στόμιο.

Μια τελική κολοστομία είναι συχνά μόνιμη, αλλά οι προσωρινές κολικομετρικές απολήξεις χρησιμοποιούνται μερικές φορές σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη θεραπεία παθήσεων του εντέρου, τραυματισμών του κόλου ή καρκίνου του εντέρου.

Η στομία

Η θέση της στομίας θα εξαρτηθεί από το τμήμα του παχέος εντέρου που εκτρέπεται, αλλά είναι συνήθως στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς, κάτω από τη μέση.

Εάν η επέμβαση προγραμματίζεται εκ των προτέρων, θα μπορεί να υπάρξει ενημέρωση για τη θέση της στομίας.

Η στομία θα είναι κόκκινη και υγρή και μπορεί να αιμορραγεί ελαφρώς, ιδιαίτερα στην αρχή, αυτό είναι φυσιολογικό. Δεν πρέπει να είναι επώδυνη, καθώς δεν έχει νευρικές απολήξεις.

Η στομία μπορεί να ποικίλει σε σχήμα και μέγεθος, μερικές είναι αρκετά επίπεδες, ενώ άλλες προεξέχουν ελαφρώς.

Ανάρρωση με μια κολοστομία

Μετά από μια επέμβαση κολοστομίας, θα πρέπει να υπάρξει ανάρρωση στο νοσοκομείο για λίγες μέρες.

Ισως χρειάζεται:

 • μία συσκευή ορού στη φλέβα σας για την παροχή υγρών
 • ένας καθετήρας για την αποστράγγιση ούρων από την ουροδόχο κύστη
 • μια μάσκα οξυγόνου για να βοηθήσει στην αναπνοή
 • Ένας σάκος κολοστομίας θα τοποθετηθεί πάνω από τη στομία ώστε να μπορεί εύκολα να παρακολουθείται και να αποστραγγίζεται. Ο πρώτος σάκος είναι συχνά αρκετά μεγάλος και συνήθως αντικαθίσταται με μικρότερο σάκο πριν πάτε στο σπίτι.

Στομιοθεραπευτής

Κατα τη διάρκεια της ανάρρωσης στο νοσοκομείο, ένας στομιοθεραπευτής θα δείξει τη φροντίδα της στομίας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου αδειάσματος και αλλαγής του σάκου.

Ο στομιοθεραπευτής επιδεικνύει πώς μπορεί να διατηρηθεί η στομία και το περιβάλλον δέρμα καθαρό και απαλλαγμένο από ερεθισμούς.

Θα εξηγήσει επίσης τους διάφορους τύπους διαθέσιμων υλικών και τον τρόπο προμήθειας των υλικών αυτών.

Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, ένας στομιοθεραπευτής μπορεί να επισκεφτεί κατ’οίκον.

Στο σπίτι

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αρκετά καλά για να φύγουν από το νοσοκομείο 3 έως 10 ημέρες μετά από μια κολοστομία.

Συνιστάται κατά τη διάρκεια της διαμονής στο σπίτι, να αποφεύγονται έντονες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πίεση στην κοιλιά, όπως η ανύψωση βαρέων αντικειμένων.

Ο γιατρός σας, θα μπορεί να παρέχει συμβουλές για το πόσο σύντομα μπορεί να υπάρξει επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες.

Τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση, μπορεί να υπάρχουν περισσότερα αέρια από το συνηθισμένο (μετεωρισμός) και εκτόνωση από τη στομία.

Αυτό θα πρέπει να αρχίσει να βελτιώνεται καθώς το έντερο ανακάμπτει από τα αποτελέσματα της επέμβασης.

Η ζωή με κολοστομία

Η προσαρμογή στη ζωή με μια κολοστομία μπορεί να μοιάζει με πρόκληση, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι συνηθίζουν σε αυτό εντός κάποιου χρονικού διαστήματος.

Μπορεί να υπάρχει ανησυχία ότι οι καθημερινές δραστηριότητες θα είναι περιορισμένες, ή ότι άλλοι άνθρωποι θα παρατηρούν ότι υπάρχει σάκος κολοστομίας.

Ο σύγχρονος σάκος κολοστομίας είναι διακριτικός και ασφαλής και θα πρέπει αυτός που τον φέρει να είναι σε θέση να κάνει τις περισσότερες από τις δραστηριότητες που του άρεσαν πριν, χωρίς να υφίσταται τα συμπτώματα που κατέστησαν αναγκαία την κολοστομία.

Ο ειδικευμένος στομιοθεραπευτής θα είναι σε θέση να δίνει περαιτέρω υποστήριξη και συμβουλές, οι οποίες θα βοηθήσουν να υπάρχει  ευκολότερη προσαρμογή στη ζωή με μια κολοστομία.

 

Για περαιτέρω πληροφορίες και αναλυτικότερες οδηγίες σχετικά με τη στομία,  απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο γιατρό.

 

Το άρθρο μεταφράστηκε στα Ελληνικά απο τον σύνδεσμο

https://www.nhs.uk/conditions/Colostomy/